Ekologia - Ochrona - Zanieczyszczenie środowiska - Eko-Fani

Niedziela • 28 sierpnia 2016

Artykuły

Jak powstały przyjazne dla środowiska kartoniki do mleka i soków?

Dlaczego mleko i soki mogą długo stać w kartonikach na półkach zamiast w lodówce?

(Tetra Pak) • 2012-10-26 02:26:13

Każdego dnia na półkach sklepów widzimy mleko oraz soki zapakowane w kartony. Mało kto jednak zastanawia się nad tym, dlaczego zapakowane w nie produkty nie stoją w lodówkach i przez długi czas mogą być przechowywane bez konieczności chłodzenia. Okazuje się, że kartoniki to opakowania o wyjątkowych właściwościach, które sprawiają, że są one przyjazne dla środowiska, a produkty w nich przechowywane pozostają długo świeże bez potrzeby użycia konserwantów. Jak więc zaczęła się historia tych niezwykłych opakowań?

 

Technologia aseptyczna – historia rewolucji w przemyśle spożywczym

W 1929 roku powstała pierwsza w Szwecji specjalistyczna fabryka opakowań. Pomysłodawcami tego przedsięwzięcia byli dr Ruben Rausing, założyciel firmy Tetra Pak, oraz Erik Åkerlund. W czasie studiów w Stanach Zjednoczonych dr Ruben Rausing zetknął się po raz pierwszy ze sklepami samoobsługowymi. Przewidział, że po wejściu tej formy handlu w całej Europie wzrośnie popyt na towary pakowane w opakowania jednostkowe na skalę masową. W związku z tym dr Rausing rozpoczął badania nad opakowaniem kartonowym do mleka. Przez kilka lat trwało opracowywanie opakowania, które przy minimalnym zużyciu materiału dawałoby gwarancję utrzymania maksymalnego poziomu higieny i bezpieczeństwa dla żywności. Prace te zaowocowały powstaniem w 1951 roku czworościennego opakowania kartonowego (czyli tetrahedronu), od którego wywodzi się nazwa firmy Tetra Pak. Był to pierwszy etap rewolucyjnych zmian na rynku spożywczym, aż do momentu gdy w 1961 r. pojawiło się rozwiązanie, które wywarło jeszcze większy wpływ na rozwój tego sektora. Była to aseptyczna wersja czworokątnego opakowania kartonowego.

 

Na czym polega rewolucyjność technologii aseptycznej? Pierwszą istotną cechą nowego opakowania była aluminiowa warstwa wewnątrz opakowania. Drugą było użycie odpowiedniej obróbki termicznej. Ta kombinacja pozwoliła na przechowywanie mleka i innych łatwo psujących się produktów spożywczych miesiącami bez konieczności chłodzenia czy stosowania środków konserwujących. W ten sposób po dziś dzień można zaoszczędzić ogromne ilości energii elektrycznej, które gdyby nie technologia i opakowanie aseptyczne, trzeba byłoby zużyć na chłodzenie płynnej żywności.  


Rezultatem jest zmniejszenie emisji CO2 do atmosfery. Inną kwestią istotną z punktu widzenia środowiska, jest także to, że kartoniki zapobiegają marnowaniu żywności. A przecież wyrzucona żywność to strata nie tylko pieniędzy, ale również znaczne obciążenie dla środowiska naturalnego. Wyrzucone produkty spożywcze to marnotrawstwo energii oraz wody potrzebnej do produkcji, transportu i dystrybucji żywności. Nie zapominajmy też o kosztach związanym z zakupem produktów oraz większą ilością odpadów.

 

Co to znaczy, że kartoniki to opakowania przyjazne środowisku?

Wyżej wymienione cechy opakowań kartonowych do płynnej żywności to nie jedyne właściwości, które decydują o tym, że bez wahania można je określić mianem opakowań ekologicznych. Kartony składają się w około 70% z papieru, a więc celulozy, która pochodzi
z drewna, czyli surowca odnawialnego. Dzięki temu mogą być one łatwo poddane recyklingowi, który prowadzony jest także w Polsce. Długie włókna celulozowe zawarte w kartonach charakteryzują się bardzo dobrymi parametrami fizycznymi i są cennym surowcem wtórnym wykorzystywanym przez polskie papiernie do produkcji papieru i tektury o różnej gramaturze. Ze zużytych, rozdrobnionych kartonów produkuje się w Polsce również płyty wiórowe, które są używane np. w budownictwie.

 

Tworząc pierwszy kartonik do płynnej żywności, dr Rausing kierował się mottem „Opakowanie powinno oszczędzać więcej niż samo kosztuje”. Opakowania kartonowe zostały więc zaprojektowane tak, aby do ich produkcji, transportu oraz procesu pakowania wykorzystać minimalną ilość materiałów i zasobów, co ma ogromne znaczenie dla środowiska. Warto tu również wspomnieć, że drewno wykorzystywane do produkcji kartoników pochodzi z certyfikowanych i odpowiednio zarządzanych lasów, co oznacza, że każde ścięte drzewo zastępowane jest nowymi nasadzeniami. Dodatkowo lekkość, niewielkie wymiary i wytrzymałość opakowań kartonowych sprawiają, że duże ilości produktów w kartonikach można transportować bez nadmiernego obciążania środowiska. Ze względu na swoją niską wagę w stosunku do innych typów opakowań kartoniki do mleka i soków są bardzo efektywne pod kątem wykorzystania surowców. W 30-gramowe opakowanie można zapakować 1 litr produktu, co daje wymierne oszczędności energii podczas transportu. W przybliżeniu 95% ładunku stanowi sam produkt, podczas gdy opakowanie jednostkowe i zbiorcze jedynie 5%.

 

Szereg właściwości sprawia, że kartony do płynnej żywności to opakowania, które pozwalają na oszczędność zasobów naturalnych naszej planety. Jest to możliwe dzięki wyjątkowej budowie kartoników. Dlatego następnym razem, gdy sięgniesz po mleko lub sok zapakowane w kartonik, pamiętaj, że wrzucając zużyty kartonik do żółtego pojemnika na śmieci lub kontenera do zbierania surowców wtórnych możesz mieć swój własny wkład w ochronę środowiska naturalnego. Być może za kilka miesięcy opakowanie to wróci do Ciebie jako fragment kartonu, w który zapakowano skierowaną do Ciebie przesyłkę.

Najnowsze gry
Graj w gry ekologiczne
Aktywni eko-fani
punktacja: 1025392
punktacja: 1005232
punktacja: 1000587
punktacja: 103870
Ostatnio na forum
Czytaj forum dyskusyjne
 
Czytaj o PlasticsEurope - partnerze serwisu
Czytaj o Tesco - partnerze serwisu
Czytaj o ElektroEko - partnerze serwisu
Czytaj o Rekopol - partnerze serwisu
Czytaj o Tetra Pak - partnerze serwisu
Czytaj o EBD - partnerze serwisu

Serwis ekologiczny EKO-FANI
Copyright 2011 EBD i Partnerzy serwisu.
Redakcja: redakcja@eko-fani.pl
Administrator: admin@eko-fani.pl